Sycylia
Dary natury i… dawnych zdobywców

Dzisiejszy, rolniczy pejzaż Sycylii kształtował się przez wieki. Jego bogactwo i różnorodność są efektem wpływów wielu kultur. Winnice, gaje oliwne i sady drzew cytrusowych, pola pszenicy i warzywniki z pomidorami, cukiniami?
Podoba Ci się ten tekst? Powiedz o tym innym na FacebookuPolub ten wpis na FacebookuPolub wpis na Facebooku
Sprawdź nasz Instagram
fot: Halina Puławska
Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
Obwoźny warzywniak na uliczkach Cefalu
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
  • Sycylia. Dary natury i… dawnych zdobywców
Uwaga! Materiał został zamieszczony w naszym portalu już ponad rok temu.
A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!

Arabowie przywieźli na wyspę cukier i zaczęli uprawiać trzcinę cukrową. Wprowadzili szafran i sezam, uprawiali jaśmin, róże i pistacje. Z kwiatów wydobywali olejki zapachowe. Udoskonali tłoczenie oliwy z oliwek stosowane przez Greków. Posiali len, którego ?niebieskie jeziorka? wspomina Goethe. Z warzyw, w czasach arabskich zadomowił się na Sycylii bakłażan (wł. Melanzana), który dopiero 500 lat później powędrował na cały Półwysep Apeniński. Jego ojczyzną są prawdopodobnie Indie. Arabowie wyrabiali marcepan i kandyzowali owoce; są zresztą prekursorami procesu kandyzowania (to słowo również ma arabską etymologię: arabskie quandat  jest transkrypcją słowa z sanskrytu khandakah oznaczającego ?cukier?), a owoc kandyzowany to ?cukierek?.

W świecie cytrusów

Sprowadzili na Sycylię drzewa gorzkiej pomarańczy (to z niej robi się najlepsze pomarańczowe marmolady, a ze skórki – likier). Drzewa gorzkiej pomarańczy (Arancia amara) sadzone są również jako drzewa ozdobne, kwitną białymi kwiatami o obłędnym, słodkim zapachu wczesną śródziemnomorską wiosną ? w marcu, a na gałęziach wiszą jeszcze zeszłoroczne owoce, zbierane na przełomie stycznia i lutego. Arabowie upowszechnili na Sycylii cytryny i cytron – cedro. Warto o tym ostatnim uzupełnić wiedzę; to cytryna o łacińskiej nazwie Citrus medica pochodząca z Azji i znana już w starożytności. Pliniusz Starszy nazywał ją ?jabłkiem asyryjskim?. Przez Rzymian stosowany był jako straszak na insekty, np. komary. Nie wiemy z jakim skutkiem.

Cytron to taka większa, nieco kostropata długa cytryna, mająca bardzo duże ?albedo? czyli biały miąższ, o smaku słodko-kwaśnym. Na Sycylii odmiana zwana Piritto używana jest do sałatek i kandyzowania skórki. Cedro, greckie Kedros, obok pomarańczy olbrzymiej czyli pomelo i mandarynki, uważane jest za jeden z trzech gatunków rodzicielskich dla innych cytrusów. Wszystkie pozostałe są hybrydami. Taka pomarańcza, najbardziej znany w świecie cytrus, występujący w setkach odmian, od wieków jest rośliną autonomiczną, choć to hybryda prawdopodobnie pomelo z mandarynką. Pojawia się na dobre w Europie w XVI wieku, przewożona przez portugalskich marynarzy, chociaż wzmianki o niej pojawiają się już w tekstach rzymskich, w I wieku.

Stare i nowe odmiany

Na Sycylii uprawiane są m.in. pomarańcze czerwone (Tarocco, Moro i Sanguinello) *? czyli krwiste, od czerwonego miąższu, którego wybarwienie uzależnione jest od dużej różnicy temperatur nocnych i dziennych, pomarańcze jasne ? blondynki, pomarańcze odmiany ?Navel?, których nazwa nawiązuje do ?pępka?, bo navel znaczy pępek. Te pomarańcze charakteryzuje rozeta i rozwijający się we wnętrzu ?drugi owoc?. W wielkich sadach cytrusowych i małych, podwórkowych uprawia się kumkwaty pochodzące z Chin,  zwane chińską mandarynką albo Fortunellą ? sprowadzone do Europy w połowie XIX w. przez Roberta Fortune z londyńskiego towarzystwa ogrodniczego ? stąd nazwa. W gajach Równiny Katańskiej i Conca d?Oro uprawiane są rajskie cytrusy czyli grapefruity, stara krzyżówka pomelo ze słodką pomarańczą.

Czytaj dalej - strony: 1 2 3

Poczytaj więcej o okolicy:

 
Dodaj komentarz
(Dozwolone typy plików: jpg, gif, png, maksymalny waga pliku: 4MB.)
(wymagany, niepublikowany)
Wszystkie materiały zamieszczone na naszym portalu chronione są prawem autorskim. Możesz skopiować je na własny użytek.
Jeśli chcesz rozpowszechniać je dla zysku bez zgody redakcji i autora – szukaj adwokata!