Troki
Przysmaki karaimskiej kuchni

A świat się zmienia… Niektóre informacje praktyczne mogą okazać się nieaktualne!
Obecnie w Polsce żyje około 200 Karaimów. Głównie w woj. mazowieckim, pomorskim, opolskim i dolnośląskim. Na Litwie zaś, w Wilnie i Trokach, jak już wspomniałem, około 200. Za główne ich skupisko uważane są Troki. Na krańcu półwyspu otoczonego wodami jezior: Tamaryszki, Galwe i Bernardynów stoi zabytkowa świątynia karaimska – kenesa z XVIII w. i przy tej samej ulicy Karaimų – Karaimskiej domy postawione szczytowymi ścianami z trzema oknami do drogi.
W tradycyjnych wnętrzach
W Trokach jest kilka karaimskich restauracji serwujących tradycyjne dania. Jedną z nich jest „Kybynlar”, a jej właścicielem, a zarazem członkiem zarządu gminy karaimskiej jest Jurek Szpakowski. Tak spolszczył swoje oficjalne, z czasów sowieckich, imię Jurij. Zaś nazwisko odziedziczył po przodkach, którzy nosili je już w XVI wieku. W ulotce informującej o restauracji oraz Karaimach znalazłem na temat tych drugich cytat naszego XIX-wiecznego pisarza Władysława Syrokomli (Ludwika Kondratowicza): Karaimi, ipso iure byli niby na wpół szlachtą, przynajmniej byli uważani w dosłownym sensie tego słowa obywatelami tego kraju, a nie cudzym plemieniem. Gospodarz, z wykształcenia informatyk i cybernetyk, mówi dobrze po polsku, podobnie jak chyba cały personel jego restauracji o stylowych, tradycyjnych karaimskich wnętrzach. Mniejszość polska jest zresztą także w Trokach spora. Miałem okazję dowiedzieć się wiele o dziejach i współczesności Karaimów, ich religii oraz… kuchni.
Przysmaki karaimskiej kuchni
Zaczęliśmy od tradycyjnej nalewki ziołowej „Trzy dziewiątki”, czyli po litewsku „Trejos devynerios”, robionej na 27 różnych ziołach. Kilka z nich zawsze jest strzeżoną tajemnicą producenta. Oczywiście piliśmy ją w regionalnej wersji „tradycyjnej nalewki karaimskiej”. Z dań natomiast, opartych na baraninie, wołowinie, warzywach, mące i nabiale, najpopularniejszymi są kybyny – nadziewane baraniną lub wołowiną i pieczone pierożki z ciasta drożdżowego, zupa jazma, kepsnys kybynlar – mięso z oliwkami, pomidorami i innymi dodatkami, čanach – mięso z ziemniakami i warzywami duszone w ceramicznych garnuszkach nakrytych ciastem, do którego przed jedzeniem dodaje się śmietany. Smaczne są także kaburhačehlar – żeberka baranie z warzywami i świeża sałatą, patlydžan dolmany – bakłażan z serem i dodatkami, rosół na baraninie oraz kiubeteń – pieczone ciastka z serem. Wszystko świeże, apetyczne, doskonale serwowane.
Dodaj komentarz