Warka
W największym sadzie Europy
Że okolice Czerska, Grójca i Warki są wielkim zagłębiem jabłkowym, wiemy. Ale że 40 tys. ha tamtejszych upraw, jedna trzecia w Polsce, z których pochodzi ok. 4 mln ton (!!!) jabłek rocznie – już nie wszyscy.
Tylko nieliczni natomiast wiedzą, że obszar ten jest największym sadem w Europie i że znajduje się tam turystyczny Szlak Jabłkowy. Przebiega on przez warecko-grójeckie zagłębie sadownicze odległe od Warszawy o niespełna 40 km, na południowym skraju województwa mazowieckiego. Na szlaku tym znajdują się, wymieniając od zachodu: Błędów, Belsk Duży, Goszczyn, Grójec, Jasieniec, Chynów, Warka i Góra Kalwaria. A także 28 obiektów i miejsc, które warto odwiedzić.
Są wśród nich gospodarstwa agroturystyczne, Zamek Czersk, pałace, wille, hotele, sady, winnica, gospodarstwo pasieczne, restauracje, kawiarnie itd. A także Stowarzyszenie Sady Grójeckie, zajmujące się m.in. promowaniem „Jabłka Grójeckiego” mającego status Chronionego Oznaczenia Geograficznego.
Certyfikat „Jabłko na Widelcu”
Tradycje upraw jabłek w tym regionie mają już ponad 500 lat. A turyści odwiedzający ten Szlak mogą zobaczyć jak wygląda praca w sadzie, pasiece, czy na linii produkcyjnej, samodzielnie zerwać jabłka, poznać tajniki tłoczenia naturalnych soków nie tylko z jabłek. Mogą wypocząć nad Pilicą, spróbować różnych piw w lokalnym browarze rzemieślniczym, a także znakomitych potraw regionalnych, w tym z jabłek lub związanych z jabłkami, serwowanych w restauracjach posiadających certyfikat „Jabłko na Widelcu”.
Światowy Dzień Jabłka
Warto też zauważyć, że zbliża się Światowy Dzień Jabłka, który w br. przypada 28 września. Wówczas na rynku w Warce odbędzie się „piknik rodzinny”. Impreza ta wyróżniona została tytułem Najlepszego Produktu Turystycznego Mazowsza. Jej organizatorem są Stowarzyszenia: W.A.R.K.A. i Sady Grójeckie.
Będzie to już siódma edycja Światowego Dnia Jabłka, na którą organizatorzy zapraszają mieszkańców Mazowsza i wszystkich zainteresowanych tematem turystów do wspólnego celebrowania największego bogactwa regionu. Rynek w Warce wypełni się wtedy muzyką, aromatami domowego jedzenia i radością wspólnego świętowania. Zapowiedziano rozstrzygnięcie konkursu na najlepszą szarlotkę, grę terenową z nagrodami „W jabłkowej krainie”, wystawę „Historia jabłka w Największym Sadzie Europy” oraz ognisko z pieczeniem jabłek.
Przepisy ze spiżarni Królowej Bony
Jabłka można spożywać na surowo ale też pieczone, w postaci kompotów, szarlotek, zupy jabłkowej, nie mówiąc już o cydrze czy „jabcokach”. Można też z nich sporządzać wiele innych smakowitych potraw. Tutejsze Koło Gospodyń Wiejskich wydało nawet zbiór przepisów kulinarnych pt. „Spiżarnia Królowej Bony”, z której można dowiedzieć się m.in., jak przygotować jabłkowe potrawy o nazwach: niespodzianka Zygmunta Augusta, kluseczki babci Reginy, Jabłkowe boczki, Polewka Prasłowian, barszcz z kwaśnych jabłek, chłodnik królowej Bony, jabłka pod pierzynką, klawa jabłkowa róża, zefirki jabłkowe, ognista Włoszka (pesto jabłkowe), zalany champion, taniec Antosi z białą czekoladą, gąszcz jabłkowy cystersów, dziarski duet Ziemi Grójeckiej.











Dodaj komentarz